Comemorarea martirilor din Prundu Bargaului

-A A +A

Comemorarea martirilor din Prundu Bargaului
Comemorarea martirilor din Prundu BargauluiFOTO: mesagerul.ro
La initiativa conducerii organizatiei judetene a Partidului Romania Mare, ieri, incepand cu ora 12.00, la Prundu Bargaului s-a organizat o manifestare de comemorare a celor 7 localnici impuscati de trupele hortiste in seara zilei de 10 octombrie 1944. Ceremonia a inceput cu serviciul religios la monumentul martirilor, unde conducerea filialei judetene a Partidului Romania Mare a depus o coroana de flori. Au urmat discursuri de omagiere a victimelor ororilor hortiste.

Vorbitorii, printre care s-au numarat prim-vicepresedintele PRM Bistrita-Nasaud, Constantin Pamfiloiu, si doi dintre copiii martirului Vasile Ratiu, profesorii George Vasile Ratiu si Leon Ratiu, au aratat ca prin Dictatul de la Viena din 30 august 1940 s-a impus Romaniei ca o parte din teritoriul Transilvaniei sa fie cedat Ungariei si ca toti supusii romani stabiliti pe teritoriul ce urmeaza a fi cedat de Romania sa dobandeasca, fara alte formalitati, nationalitatea ungara, acordandu-li-se alternativa: exil sau jug, precizandu-se clar ca ei vor fi autorizati sa opteze in favoarea nationalitatii romane intr-un termen de sase luni. Dictatul nu a facut altceva decat sa tensioneze relatiile romano-ungare si sa favorizeze unul dintre cele mai cumplite masacre din istoria Transilvaniei de Nord. S-a mai aratat ca in urma dictatului, in ziua de 9 septembrie 1940, trupele hortiste au trecut la exterminarea etnicilor romani de pe teritoriul vremelnic ocupat, incepand cu cei ce populau localitatea Treznea. Extremismul trupelor ungare a dus la uciderea cu cruzime a circa 86 de femei, copii si batrani romani, locuitori ai satului. Tragicul eveniment nu a fost singular, pe teritoriul cuprins intre granitele trasate de Hitler pe harta Romaniei avand loc atunci o serie intreaga de astfel de evenimente: la Moisei, Ip, Sarmasu, Muresenii de Campie, Campia Turzii, Ludus, Huedin, Cucerdea si Lascud. Unul la fel de tragic, care a marcat sufletele bargauanilor, a fost masacrul de la Prundu Bârgaului comis in seara zilei de 10 octombrie 1944, cand - sub presiunea armatelor aliate care înaintau spre Valea Bârgaului - trupele hortiste au fost nevoite sa se retraga. Potrivit localnicilor care au trait miselia si marturiei preotului Augustin Pop, care a supravietuit executiei, in acea seara, dupa ora 22.30, drept razbunare pentru retragerea silita si ca pedeapsa pentru atitudinea ostila pe care au simtit-o in perioada ocupatiei, hortistii au executat un grup de 7 români, sase barbati si o fata. Au fost secerati de gloante doar pentru vina de a fi români: Pavel Costea, de 71 de ani, comerciant (al carui fiu, Pavel Costea, a fost prezent si el la comemorare), Vasile Ratiu, de 41 de ani, croitor, tata a sase copii minori, Leon Vlad, de 50 de ani, zidar, Simion Rogina, de 47 de ani, muncitor, George Popandron, de 63 de ani, taran, Lucretia Tanca, la numai 24 de ani, si preotul Augustin Pop, din Mijlocenii Bârgaului. Se spune ca preotul, nascut in 1901, a fost primul care a fost secerat de gloantele hortistilor, fiind impuscat în ceafa, dar Dumnezeu i-a dat zile, supravietuind dupa ce a fost aruncat în groapa comuna. A trait pana in 1987.

Acestor martiri li s-a ridicat, la locul executiei, o troita, iar în anul 1992 un monument în centrul comunei, ca semn de recunostinta si vesnica aducere aminte. Ieri, la monument au fost prezenti si elevii claselor a VI-a, a VII-a si a VIII-a din Scoala Generala Prundu Bargaului, insotiti de dirigintii lor. S-au nimerit la comemorare si cativa localnici care, aflati cu treburi in buricul satului, s-au oprit sa vada ce se intampla.

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: mesagerul@mesagerul.ro

Close